'Tuinturf'

Rond de jaren 60 is turf beschikbaar gesteld voor tuinders en hobbyisten. Sindsdien is er veel veranderd in de manier hoe wij planten laten groeien.

'Tuinturf' wat is dat?

Turf heeft een luchtige structuur wat goed is voor de wortels van de planten. Door deze sponzige structuur kan Tuinturf het vocht goed vasthouden. Hierdoor blijft de voeding dicht bij uw planten en slaan ze beter aan. 

Turf verlaagt de zuurgraad van de bodem wat dus uitstekend is voor zuurminnende planten en kalkrijke bodems.

'Witveen' of Zwartveen?

Zwartveen‘ is het oudste en onderste deel van de veenlaag. Dit heeft een klei-achtige structuur die totaal niet luchtig is. Echter zitten hierin wel de meeste organische stoffen die je graag wilt hebben bij je planten.

‘Witveen’ is het bovenste deel van de veenlaag. Witveen heeft een vezelachtige structuur die heel luchtig is. Dit zorgt voor veel zuurstof bij de het wortelstelsel van de plant waardoor deze goed kan wortel schieten. Ook zorgt de luchtige structuur ervoor dat het goed vocht kan vasthouden en afstoten. Echter zonder al te veel voedingsstoffen. De beste turf die u kunt gebruiken is een mengsel van beide, dus een deel ‘zwartveen’ en een deel ‘witveen’

Ontstaan van 'Tuinturf'

Turf ontstaat in veengebieden waar afgestorven plantenresten zich na vele jaren zich vormen tot een enorm dikke veenlaag. (tot wel 7 meter) Er zijn verschillende lagen turf die tijdens het afgraven ook goed te zien zijn. Zo heb je de ‘zwarte’ laag en de ‘witte’ laag.

'Turfmengsel' is de beste bodemverbeteraar

Rhododendronwal.nl, als grote turfverbruiker voor Rhododendrons, importeert zijn eigen turf en laat deze op de perfecte verhouding van zuurtegraad en organische stof mengen. Dit gebeurd door het afgraven van boven naar beneden te doen in plaats van laagje voor laagje af te schrapen. Hierdoor mengt de bovensten en onderste laag zich waardoor de juiste verhoudeing organische stof en luchtigheid ontstaat.

Verschil 'tuinturf' en 'compost'

Het verschil tussen turf en compost, is dat turf ontstaat na jarenlange compostering in een zuurstofarme omgeving. Hierdoor ontstaat grond met een lage ph-waarde (zure grond) dat zeer geschikt is voor zuurminnende planten.

Tuincompost composteert in een relatief zuurstofrijke omgeving, waardoor tuincompost een hogere pH-waarde heeft. Deze grond is vaak neutraal tot basisch.